Skip to main content
Preken

Zondag 18-12-2022: 4e zondag van de Advent A

By 18 december 2022No Comments

Preek

Beste mensen, Over enkele dagen is het weer Kerstmis. Wij bereiden ons voor op dit kerstfeest door onze huizen en straten te versieren, een kerststal en een boom te plaatsen, kerstkaarten te versturen, een kerstmaal voor te bereiden en we maken afspraken met familie of vrienden. Aan de materiële kant van zo’n feest wordt enorm veel aandacht gegeven. Maar hoe zit het met de geestelijke kant?

Het evangelieverhaal dat we net gehoord hebben klinkt ons waarschijnlijk heel bekend in de oren. Elk jaar horen we rond kerstmis die verhalen over de geboorte van Christus. En we beschouwen ze zoals vanzelfsprekend, dat we ons niet altijd realiseren wat er zich eigenlijk afspeelt in deze verhalen. Twee eenvoudige jonge mensen uit Nazareth, Maria en Jozef, waren met elkaar verloofd en zouden binnenkort trouwen. Ze hadden waarschijnlijk al veel plannen gemaakt over hun toekomstige leven samen: waar ze zouden gaan wonen, over kinderen die ze zouden krijgen en wat ze allemaal zouden gaan doen.

En dan ineens worden die toekomstdromen door elkaar geschud. God komt hun leven binnen en Hij vraagt aan Maria of ze moeder wil worden van Jezus, zijn Zoon. In het verhaal over de boodschap van de engel Gabriel aan Maria lezen we dat Maria geschrokken was van die vraag. Het was iets waar ze helemaal niet aan had gedacht en zich moeilijk voor kon stellen. Wat zou dat kunnen betekenen, vraagt ze en hoe zal dit allemaal moeten gebeuren. Het is een beslissend moment in haar leven en de rest van haar leven zal afhangen van haar antwoord. God stelde haar voor een moeilijke keuze…

Met een groot vertrouwen en een diep geloof spreekt Maria dan die eenvoudige woorden: ‘Zie de dienstmaagd van de Heer, mij geschiedde naar Uw woord. Al zie ik niet hoe dat alles zal verlopen en waartoe het zal leiden: ik wil afzien van mijn eigen plannen en doen wat Gij van mij vraagt’. Ook Jozef had moeite dit alles te begrijpen. Hij dacht er zelfs aan om stilte van Maria te scheiden, om haar niet in opspraak te brengen. Want volgens de joodse wet moest hij haar openlijk beschuldigen en voor de rechter brengen. Maar Jozef luistert naar Gods woord en ook Hij wil zich ten dienste stellen van Gods bedoelingen.  Maria en Jozef zijn de eenvoudige mensen, maar God heeft hen nodig. En alleen dankzij hun ja-woord kan God zijn verlossingswerk beginnen.

Beste mensen, ook in de komende kerstdagen stelt Jezus ons de vraag: mag ik in jouw leven binnenkomen? Wil je je hart voor mij openen? Ben je bereid je eigen plannen een beetje op te geven en te doen wat ik van je vraag? Ik heb je nodig om Mijn vrede, Mijn vreugde waar te maken in deze wereld. Want zonder mensen die ‘ja’ willen zeggen komt mijn Koninkrijk nooit.

Mogen wij dan in de komende week, zoals Maria en Jozef, met heel ons hart uitkijken naar de komst van de Heer of de zoon van God, die naar de aarde komt om ons Vrede te leren en Hem met open armen in ons leven binnenlaten.

Kapelaan Siju