Skip to main content
Preken

Zondag 17-7-2022: 2022 16 C: Wie durft er kiezen voor het beste deel?

By 16 juli 2022No Comments

2022  16  C   WIE DURFT ER KIEZEN VOOR HET BESTE DEEL ?

Wanneer krijg je het gevoel dat je welkom bent en gastvrij wordt ontvangen?  Natuurlijk is het fijn, als mensen vriendelijk zijn en zeggen dat ze blij zijn met je bezoek, als ze hun best doen om het jou naar de zin te maken en je verwennen. Belangrijker is dat je ervaart dat ze tijd voor je  nemen en dat je kunt vertellen wat je met hen wilt delen. Gebak en andere materiële dingen kunnen niet de aandacht vervangen waarop je hoopt. Als de mensen die jou ontvangen geen interesse hebben voor de zaken die jou bezig houden en die voor jou belangrijk zijn, dan voel je je waarschijnlijk niet op je gemak. Je voelt je dan niet serieus genomen en niet echt welkom. Het liefst wil je dan opstaan en naar huis gaan. Natuurlijk hoeven mensen het niet altijd met jou eens te zijn.  Ze hoeven niet dezelfde interesses te hebben als jij, maar je mag wel hopen dat ze respect tonen voor wat jij belangrijk vindt of wat voor jou heilig is. Anders is er van echte gastvrijheid geen sprake. Naar iemand luisteren lijkt eenvoudig, maar hem of haar je volle aandacht schenken en je helemaal openstellen voor wat de ander te zeggen heeft, blijkt moeilijker dan je denkt. Hoe vaak maken we niet mee dat mensen niet echt kunnen luisteren? Zo kan het gebeuren dat je amper met je verhaal begonnen bent of je wordt onderbroken door een verhaal van de ander die iets soortgelijks heeft meegemaakt. M.a.w.  je krijgt vaak de kans niet meer om jouw verhaal helemaal te vertellen.

Het zou kunnen dat Maria de spanning heeft aangevoeld waarin Jezus verkeert. Hij is nl. onderweg naar Jerusalem en  voorvoelt dat een nieuwe confrontatie met de hogepriesters niet goed voor Hem zal aflopen. Zij zit aan Jezus’ voeten en luistert naar wat Hij vertelt. Als eens spons neemt zij zijn woorden in zich op en die inspireren haar zozeer dat zij een en al aandacht is voor deze kostbare leraar en vriend. Abraham en Sara, van wie de 1e lezing vertelt, tonen hun gastvrijheid door hun gasten tot rust te laten komen op een fijne schaduwplek. Zij  bieden hen verfrissend water aan en een maaltijd die hen sterkt. Abraham blijft erop toezien dat het zijn gasten aan niets ontbreekt. Al moeten ze  lachen om hun irreële belofte: ze nemen hun gasten wel serieus. Abraham doet hen uitgeleide als een tweede ‘Dank U wel’.  Zonder er zich van bewust te zijn, hebben zij boodschappers  van God ontvangen, ontdekken zij later.
Als Marta in haar bedrijvigheid haar beklag komt doen bij Jezus, hopende op zijn bijval, krijgt zij te horen: ‘Het is altijd fijn hier bij jullie te gast te zijn. Je verwent ons, maar je maakt je veel te druk. Wat je zus Maria doet, is evenzeer weldadig. Immers aandacht voor mijn boodschap is onvervangbaar!  Hoe vaak heeft men de houding van Marta en Maria niet tegenover elkaar gesteld, alsof het ene veel beter zou zijn dan het andere. Zeker in onze tijd zijn er mensen die prestaties en activiteiten waardevoller vinden, dan luisteren naar Jezus’ woorden. Velen hebben de idee: als je actief bent en mensen helpt, dan doe je tenminste iets nuttigs. Stil zitten en luisteren, mediteren en bidden levert in hun ogen niets op. Natuurlijk is er in onze wereld veel dat er aangepakt moet worden en dat komt niet vanzelf tot stand. Daarvoor moet je de handen uit de mouwen steken. Je kunt  je echter afvragen of dit geen valse tegenstelling is. Immers activiteiten en prestaties kun je ook gebruiken om je te bewijzen en al de aandacht op je zelf te richten. Een mens die in zijn leven ruimte maakt om te bidden en te mediteren luistert naar de stem van zijn hart en tracht God aan het woord te laten. Hij/zij probeert  te verstaan, welke weg God ons wijst. Duidelijk is: als je echt honger hebt, wordt je maag niet gevuld door te luisteren en te bidden .Gebed  en actie horen bij elkaar. Het een kan niet zonder het ander.  In zijn antwoord aan Marta lijkt Jezus te zeggen: ‘ Natuurlijk moet je de handen uit de mouwen steken, maar als je een leerling van Mij wilt zijn, probeer dan ook goed te luisteren naar wat Ik je te zeggen heb. Maria doet dat op een voorbeeldige manier! Door haar voel Ik Me met mijn moeilijke boodschap helemaal serieus genomen’.  Meer dan ooit komen wij tegenwoordig mensen tegen die sterk behoefte hebben aan onze gastvrijheid in een of andere vorm. Ik denk aan vluchtelingen en aan asielzoekers die zoeken naar veiligheid. Ik denk aan de vele alleenstaanden die zich eenzaam voelen en niemand hebben met wie ze hun verhaal van lief en leed kunnen delen. Zowel in het verhaal van Abraham en Sara, als bij Maria en Marta horen wij hoe hoog  gastvrijheid bij God staat aangeschreven. De vakantietijd voegt daar nog extra kansen aan toe. Laten wij bidden dat de H. Geest ons de openheid, de belangeloosheid en de moed schenkt, zodat we Gods boodschap verstaan, ook in de ontmoeting met mensen die om onze aandacht vragen.

AMEN.