Preken

Zondag 17-6-2018: God zorgt voor de groei: wij mogen geloven in de oogst.

By 18 juni 2018 No Comments

Veel mensen houden van gedichten; soms v.w. het rijm of om de verrassende beelden die de dichter gebruikt. Tevens merken we ook dat het niet makkelijk is te begrijpen wat de dichter bedoelt. Uit ervaring weten velen dat het vaak moeilijk is de goede woorden te vinden om anderen duidelijk te maken wat er in ons omgaat en wat wij bedoelen.. Van Jezus zegt Marcus: ‘Met veel van deze gelijkenissen verkondigde Hij zijn boodschap. Zonder parabels sprak Hij niet tegen hen, maar als ze onder elkaar waren, legde Hij zijn leerlingen alles uit’. Wij vragen ons misschien af: ‘Waarom zo ingewikkeld? Waarom zegt Jezus niet eenvoudig wat Hij bedoelt?’ Wij weten ook dat sommige beslissingen en zaken moeilijk aan anderen uit te leggen zijn. Bv. waarom je voor deze partner hebt gekozen? Of waarom je kiest voor deze studie of voor dat beroep? Leg maar eens uit waarom je katholiek bent en wat je boeit in je geloof enz.
Afbeeldingsresultaat voor god zorgt voor de groeiAls ik in deze weken door de velden wandel, sta ik verbaasd dat op veel plaatsen het gewas zo gegroeid is, dat het reeds in de aren staat. Enkele weken geleden zag ik nog pas ingezaaide akkers. Dan denk ik: wat is toch het geheim in de grond, dat het graan en allerlei planten zo fors doet groeien? Over een paar weken is het weer tijd voor de oogst. Wat is er intussen allemaal gebeurd, dat mij is ontgaan? Jezus zegt: ‘Als de boer gezaaid heeft, slaapt hij en staat weer op en intussen ontkiemt het zaad en schiet het op, ook al weet hij niet hoe’. Zo gaat het ook met Gods koninkrijk, de wereld zoals God ze graag ziet. Ze groeit, maar je hebt vaak niet in de gaten hoe een en ander in zijn werk gaat. Je kunt het vergelijken met een mosterdzaadje. Als je niet oppast, blaas je het zomaar weg; maar als het in goede bodem valt, wordt het groter dan alle tuin gewassen. Het wordt een boom, waarin vogels hun nest maken en waaronder je schaduw en beschutting kunt vinden.
De profeet Ezechiël vertelt in de 1e lezing: als de situatie er voor de joodse ballingen in Babylon hopeloos uitziet, neemt God een klein stekje uit een machtige ceder en plant het boven op een hoge berg (zoals in Jerusalem), waar het uitgroeit tot een prachtige boom. Zo zal het gaan met die kleine rest van Israël. Hoe anders is vaak de blik gericht in onze samenleving? Die heeft vooral oog voor het ideale gezin, de beste leerlingen, de snelste sprinter, de kampioenen, het mooiste huis, de rimpelloze huid, moeders mooiste en de snelle jongen. Ze duwt ons naar steeds beter, steeds hoger, steeds sneller, jonger lijken dan je bent en meer weelde dan onze benen kunnen dragen. Dat opjagen brengt mensen in de stress, zet hen tegen elkaar op, terwijl we heel goed weten dat geen mens volmaakt is. Het Evangelie van deze dag maant ons tot bescheidenheid. Jezus zegt: Het begint allemaal heel klein en onaanzienlijk. En al is het begin weliswaar onooglijk klein, er kan een flinke boom uit groeien. Het kan wel lang duren voor het zover is. Je hebt geduld nodig, maar altijd begint het met dat prille en bescheiden geloof. M.a.w. het is zaak te durven geloven dat onze kleine gebaren van aandacht en goedheid voor elkaar zin hebben. Het is geen druppel op een gloeiende plaat, maar het heeft wel degelijk effect. Ons bescheiden gebed, onze oprechte vredeswens, een meelevend woord, een gebaar van troost, een hand hulp: ze zijn niet vergeefs in een wereld waar het zo vaak draait om het hoogste, beste, meeste.
Gerelateerde afbeeldingWe hoeven ons geen zorgen te maken over die grote boom, over dat Rijk van God, want terwijl wij even de andere kant op kijken, ontkiemt het zaad. God zelf zorgt voor de groei. In Gods huis worden er geen prijzen uitgeloofd. Er is geen competitie en er is geen jury die over ons oordeelt of wij wel genoeg geloven. Het kleinste beetje is al voldoende. We zijn goed zoals we zijn en we kunnen heilig werk verrichten, als wij vertrouwen zaaien en durven geloven in de oogst. God zorgt voor de groei en ooit zullen we die grote boom, dat Koninkrijk van God, mogen zien en er onder schuilen. Bidden we dat het vertrouwen in ons mag toenemen. AMEN