Skip to main content
beschouwingen

Paus: Bid en vast voor vrede in Oekraïne op Aswoensdag

By 25 februari 2022No Comments

Paus: Bid en vast voor vrede in Oekraïne op Aswoensdag

Paus Franciscus heeft iedereen opgeroepen om van de komende Aswoensdag (2 maart) een dag van vasten en gebed te maken voor vrede in Oekraïne. De leider van de katholieke kerk zei met angst en afschuw de ontwikkelingen in Oekraïne te volgen. “Ik voel grote pijn in mijn hart,” aldus de paus.

Volgens Franciscus wordt de vrede van allen bedreigd door individuele belangen. Tijdens zijn wekelijkse algemene audiëntie deed de paus afgelopen woensdag al een beroep op alle betroken partijen om af te zien van acties die de bevolking nog meer leed berokkenen door het bestaansrecht van naties te ondermijnen en het internationaal recht te negeren. “Ik doe een beroep op de politieke leiders om hun geweten ernstig te onderzoeken voor God, die de God van vrede en niet van oorlog is, de Vader van allen en niet van enkelen, en die wil dat wij broeders en zusters zijn en geen vijanden,” aldus paus Franciscus.

De paus riep verder op om alleen de ‘wapens’ van God te gebruiken: gebed en vasten. Ik nodig iedereen uit om aanstaande 2 maart, Aswoensdag, een dag van vasten voor de vrede in acht te nemen”. De woensdag na carnaval is in de katholieke kerk een voorgeschreven vastendag bij het begin van de Veertigdaagse voorbereidingstijd op Pasen. “Ik moedig gelovigen op een speciale manier aan om zich op die dag intens aan gebed en vasten te wijden. Moge de Koningin van de Vrede de wereld behoeden voor de waanzin van de oorlog,” aldus paus Franciscus.