Skip to main content
beschouwingen

Nieuwe exploitanten voor Klooster Wittem. (het thuis van onze meneer pastoor)

By 12 september 2020No Comments

Op de foto: vlnr Jelle Wind (lid communiteit Klooster Wittem), Evert en Blanche Hartman, Henk Erinkveld (rector Klooster Wittem)

De exploitanten van de voormalige kloostergebouwen Luciushof en Savelbergklooster in Heerlen worden ook de nieuwe exploitanten van de bibliotheek en de Gerarduszaal in Klooster Wittem. Dat is vrijdag 4 september bekend gemaakt.

Het kloostercomplex van de paters redemptoristen in Wittem is verkocht aan de Lenferink Groep uit Zwolle. De communiteit van redemptoristen blijft er wonen en zet de activiteiten voort in de kloosterkerk, de devotiekapellen en in wat nu nog de grote Gerarduskapel is, waar onder andere de kloosterboekwinkel zal worden gevestigd. Daarnaast zullen nog twee gebruikers het klooster exploiteren, waaronder een organisatie die ruim twintig woonappartementen zal aanbieden voor zogeheten ‘vitaal wonen’.

Inmiddels is bekend wie de derde exploitant zal zijn, die de monumentale kloosterbibliotheek, de ernaast gelegen Gerarduszaal en andere publieke ruimtes gaat beheren. Het is het echtpaar Blanche en Evert Hartman, dat niet onbekend is met het ondernemen in (voormalige) kloosters. Ze hebben ervaring opgebouwd in Heerlen, waar zij twee voormalige naast elkaar gelegen kloosters exploiteren onder de naam ‘De Twee Gezusters’: de Luciushof aan de Putgraaf en het erachter gelegen Savelbergklooster. Ook verzorgen zij de dienstverlening van Huize de Berg, het ‘moederhuis’ van de Kleine Zusters van de Heilige Joseph in Heerlen.

Het echtpaar Hartman draagt zorg voor de volledige exploitatie van deze panden, in opdracht van de eigenaren. Op hun locatie aan de Putgraaf baten zij een brasserie uit en verzorgen zij vergaderfaciliteiten, lunches en de mogelijkheid om feesten en andere bijeenkomsten te organiseren. Voor de bewoners van Huize de Berg verzorgen zij de dagelijkse catering.   In afwachting van de formele overdracht van het redemptoristenklooster aan de Lenferink Groep, nemen zij per direct de exploitatie over van de kloosterbibliotheek en de horecavoorziening. Dat is besloten na overleg met de huidige en de toekomstige eigenaar va het kloostercomplex, opdat er aan het begin van dit nieuwe seizoen geen gat ontstaat in met name het programma van culturele activiteiten in de imposante bibliotheek. Het echtpaar Hartman start in Wittem met het verhuren van de beschikbare ruimtes en gaat ook, indien gewenst, de catering verzorgen van gasten, bezoekers en groepen die van deze ruimtes gebruik maken.

Hiermee is een begin gemaakt van de ‘transitie’ van Klooster Wittem naar een nieuwe situatie waarin de congregatie van de redemptoristen het eigendom van het klooster overdraagt, maar wel een van de drie gebruikers zal blijven om de pastorale en liturgische functies van het pelgrimsoord voort te zetten. “Met de komst van Blanche en Evert Hartman is ook de voortzetting van de culturele betekenis van Klooster Wittem verzekerd,” zo laat pater Henk Erinkveld weten. “Voor de toekomst liggen er plannen klaar om het klooster en de tuinen verder te ontwikkelen, zodat Klooster Wittem zijn betekenis voor streekbewoners, pelgrims en andere bezoekers blijft behouden.”

Bron: Nieuws en wetenswaardigheden van het bisdom Roermond.