Skip to main content
Nieuws

Herdenkingsconcert voor orgel en sopraan in Eys op vrijdag 28 juli.

By 29 mei 2023No Comments

Op vrijdag 28 juli om 20.00 uur vindt in de St. Agathakerk in Eys een concert plaats door organiste Liga Vilmane en sopraan Elske te Lindert. Hun optreden is tegelijk een herdenkingsconcert voor Fred Piepers (1945-2022). Op het programma staan romantische en moderne orgelstukken en enkele liederen. Het concert op het monumentale Müller-orgel (1844) duurt een uur. De toegang is gratis, een vrije gave wordt op prijs gesteld.

Organiste Liga Vilmane is afkomstig uit Letland, waar zij haar muziekopleiding begon. Daarna kwam zij naar Nederland, waar ze orgel en klavecimbel studeerde in Enschede en Zwolle. Zij is organist en dirigent in Varsseveld en treedt ook op met koren en orkesten. Elske te Lindert is organist en dirigent in Doetinchem. Als zangeres treedt zij soms op met orkesten. In Eys zal zij niet alleen zingen, maar ook quatre mains spelen met Liga Vilmane.

Het programma bevat de Suite Gothique van Léon Boëllmann, drie liederen en een Finale van Louis Vierne en een serie korte stukken van de Parijse componist Naji Hakim over de twaalf apostelen. Elske te Lindert zingt behalve de drie liederen van Vierne nog een lied van Saint-Saëns en van Hakim.

Met dit concert wil Orgelkring Wijlre haar bestuurslid Fred Piepers herdenken, die vorig najaar vrij plotseling overleden is. Fred woonde in de Vrouwenmolen vlak bij Eys en heeft vaak op het orgel van Eys gespeeld. Hij was een bekend dirigent, onder andere van koren op de Huls en in Wijlre. Dit concert maakt ook deel uit van Orgelfestival Limburg 2023.