Skip to main content
beschouwingen

BEZINNING VEERTIGDAGENTIJD (8)

By 29 maart 2022No Comments

Dinsdag 29 maart 2022.
Lezingen: Ezechiël 47,1-9.12; Johannes 5, 1-3a.5-16

Inleiding:  In de twee lezingen is “water” het middelpunt. Het voorval op Sabbat is weer een verwijzing naar het lijden van Jezus.

Ezechiël; Het heilzame water dat uit de tempel stroomt en een rivier wordt. Op de oevers staan aan beide zeiden heel veel bomen en het water zal een overvloed aan vis hebben.  Het water stroomt namelijk uit het Heiligdom en de vruchten zullen eetbaar zijn en de bladeren geneeskrachtig.
‘Zie je dat, mensenkind’?

Johannes; Jezus gaat in Jeruzalem naar een badhuis dat in het Hebreeuws Betzata genoemd wordt. Er zijn veel zieken die wachten tot het water gaat stromen zodat ze zich in het heilzame water kunnen onderdompelen. Jezus ontfermt zich over een zieke die al 38 jaar wacht om in het water genezing te vinden.  Jezus vraagt of hij gezond wil worden en de zieke vertelt dat er niemand is die hem in het water kan helpen als het water gaat stromen. Jezus zegt tegen de zieke; “sta op, pak uw mat op en loop”. Die dag was het echter sabbat en de joden zeiden tegen de man dat hij die slaapmat niet mocht dragen op sabbat. Maar toen ze hoorde wie dat gezegd had en hem genezen had, traden de joden op tegen Jezus omdat het verboden was zulke dingen te doen op Sabbat. Toen Jezus zich ook nog gelijk stelt met God, door te zeggen  “mijn Vader werkt aan één stuk door en daarom doe ik dat ook”. Vanaf dat moment probeerde de joden hem te doden.

Aanbeveling:
Kies een moment waarin u niet afgeleid wordt;

Water!
Het is zo iets gewoons, het stroomt, het is er, uit de kraan, in de rivier! We worden ermee gedoopt en met gewijd water maken we een kruisteken! Het brengt verkoeling, het lest onze dorst, we wassen er ons zelf mee en onze kleding….. een simpel regenbuitje en alles groeit en bloeit. De rust van een kabbelende beek of de golven van de zee.

Maar ook de onstuimigheid van water, niet te stoppen, zoekt zijn weg, uit zijn bedding, door de huizen. Brengt verdriet, ja zelfs leed!

We kunnen echter niet zonder water! Het heilzame water! Het brengt leven het is leven. We moeten er zorgzaam mee omgaan! Doen we dat wel?

Sabbat!
In de tijd van Jezus waren er strenge regels op de zondag. Deze zijn er (gelukkig) niet meer. Toch is er wel een aandachtspunt: nemen we wel de rust op zondag en kunnen we dan ook eens echt niets doen…..genieten van de rust om ons heen, in de natuur, in je eigen tuin. Er zouden af en toe wel eens wat regels mogen zijn voor ons mensen, om eens wat minder geluid te maken.

Luister eens wat meer naar het zingen van de vogels, het zoemen van een bij, de wind door de bomen, het bloeien van de bloemen, het graan op het veld. Dat is het werk van God!

Misschien kunnen we daar eens op letten in deze vastentijd, om te werken (ook op zondag) aan de stilte in ons eigen en in onze omgeving.

Blijf even stil en vraag u af of er nog wat toe te voegen valt aan wat u zojuist hebt gelezen.

Zonder hoop geen leven
aan de horizon een enkele wolk
voorbode van nieuw leven
de eerste regendrup valt
de aarde drinkt zich vol
de wereld weldra groen.

Blijf nog even stil en ga verder met uw bezigheden.

 Tiny Mullenders.