14-3-2025: vrijdag in de eerste week van de Veertigdagentijd.
Lezingen: uit het boek van de profeet Ezechiël en uit het Evangelie van Matteüs 5, 20-26. Hebt u een bijbel lees dan de complete hierboven aangeduide lezingen. Zo niet, dan volgt nu in het kort waar ze over gaan.
Ezechiël was werkzaam ten tijde van de ballingschap van een deel van de bewoners van Judea en Jeruzalem in Babylonië van 593-571. Babylonië wordt door Ezechiël het ‘land van de Chaldeeën genoemd. Het boek gaat over de ondergang en het herstel van Israël, het noordelijke deel van Palestina, en Judea, het zuidelijke deel. De lezing van vandaag gaat over Gods barmhartigheid t.o.v. de zondaar die zich afkeert van het kwaad en tot leven komt; maar ook over de goede mens, die de weg opgaat van het kwaad en God verwijt, dat Zijn wegen niet recht zijn. De vraag van de profeet luidt: Israël zijn het niet jouw eigen wegen die niet recht zijn? Een citaat van de tekst uit het Lezingenboek, dat gebruikt wordt tijdens de H. Mis: ‘Áls de boosdoener zich van zijn boze daden afkeert en gaat handelen naar rechtschapenheid en deugd, dan zal hij in leven blijven.’
De tekst uit het Evangelie van Matteüs, geschreven voor vooral Joodse christenen, is uit de zogenoemde ‘Bergrede’ waarin Jezus zijn verkondiging samenvat. De Wet van Mozes waarin de 10 Geboden, ontvangen op de berg Sinaï tijdens de tocht door de woestijn op weg naar het beloofde land is verworden tot een reeks voorschriften die mensen in de greep houden. Jezus gaat terug naar de kern. Gerechtigheid moet worden beoefend voor het oog van God. Godsdienstige gebruiken als het bidden moeten niet gebeuren om op te vallen en om voor vroomheid geprezen te worden. De verhouding met de medemens berust op welwillendheid in denken over hem/haar, begrip en respect. Schelden is al strafbaar. Religieuze vroomheid zonder vergeving van en verzoening met de medemens is waardeloos. Doe je best het met je tegenstander eens te worden.
Goede raad
*Zoek een moment/omgeving van rust en stilte, waarin je je niet laat afleiden.
*Lees de tekst en overweeg ze enkele minuten.
*Herlees de tekst en ervaar of er nog nieuwe gezichtspunten naar voren zijn gekomen, die het eigen leven raken.
Blijf enige tijd stil en probeer met eigen woorden een gebed te formuleren waarin naar voren komt wat de tekst met je heeft gedaan; bijvoorbeeld dank aan God voor het (nieuwe) inzicht erkenning van het belang ervan voor het eigen leven; vraag om hulp bij het tot stand brengen van het overwogene.
Emeritus pastoor Reijnen.
**************************
11-2-2025: dinsdag in de eerste week van de Veertigdagentijd
Lezing: Jesaja 55,10-11 & Matteüs 6,7-15
De Veertigdagentijd is een periode van inkeer, bezinning en voorbereiding op Pasen. Op deze dinsdag worden we in de lezingen uitgedaagd om na te denken over de kracht van Gods Woord en het gebed als een weg tot een diepere relatie met Hem.
In de eerste lezing uit Jesaja 55,10-11 wordt Gods Woord vergeleken met regen en sneeuw die de aarde vruchtbaar maken. Gods Woord keert niet leeg terug, maar vervult altijd zijn bedoeling. Dit is een uitnodiging om met vertrouwen te luisteren naar Gods stem in ons leven. In een tijd waarin we overspoeld worden door meningen en woorden, herinnert deze tekst ons eraan dat Gods Woord standvastig en levend is. Het brengt verandering teweeg in wie ervoor openstaat.
In het evangelie van Matteüs 6,7-15 leert Jezus ons hoe we moeten bidden. Hij waarschuwt tegen holle woorden en eindeloze herhalingen. Gebed is geen kunstmatige prestatie, maar een intieme dialoog met God. Jezus schenkt ons het Onze Vader, een gebed dat samenvat hoe wij als kinderen tot God kunnen spreken. Dit gebed leert ons afhankelijkheid, vergeving en de gerichtheid op Gods koninkrijk. Het herinnert ons eraan dat bidden niet alleen om onze behoeften draait, maar ook om Gods wil en onze relatie met anderen. De woorden “vergeef ons onze schulden, zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren” leggen een sterke nadruk op vergeving. In de Veertigdagentijd worden we uitgenodigd om onze harten te onderzoeken: zijn wij bereid om anderen te vergeven, zoals wij zelf vergeving ontvangen van God?
Deze lezingen roepen ons op tot drie reflecties:
- Hoe ontvangen we Gods Woord? Zijn we bereid om stil te staan en ons te laten vormen door wat God ons zegt?
- Hoe bidden we? Is ons gebed een intieme ontmoeting met God, of vullen we het met lege woorden zonder echt contact?
- Hoe staat het met onze vergevingsgezindheid? Durven we ons hart open te stellen voor verzoening, zodat Gods genade kan werken in ons leven?
AANBEVELINGEN
*Kies een moment waarin u niet afgeleid wordt
*Lees de aangeboden tekst en vraag u af: wat heb ik gelezen?
*Blijf even stil en vraag u af of er nog wat toe te voegen valt aan wat u zojuist hebt gelezen?
*Blijf nog even stil en ga verder met uw bezigheden.
Kapelaan Siju