Preken

19 mei 2019: 5e zondag van Pasen.

By 20 mei 2019 No Comments

Lezingen: Handelingen 14, 21-27; Openbaring 21, 1-5a; Johannes 13, 31-33a.34-35.

Wedstrijden en competities zijn in onze wereld aan de orde van de dag. Ze leveren kampioenen, helden, idolen en schlemielen op. De Nederlandse voetbalcompetitie is afgesloten met het kampioenschap van Ajax, nadat het eerder in de halve finale van de Champions League een merkwaardige nederlaag had geleden tegen Tottenham en uitgeschakeld werd voor de finale. Huldiging van Ajax door 100.000 mensen op het museumplein. De Giro d ’Italia is van start gegaan met Tom Dumoulin als een van de favorieten, maar een val veroorzaakt door een domme fout van een andere renner heeft hem genoodzaakt op te houden, talloze fans in teleurstelling achterlatend. Vanavond is de finale van het Europese Songfestival. Duncan Laurence uit Nederland is favoriet, maar wie zal winnen? Op politiek gebied is ook een wedstrijd aan de gang: de wedstrijd welke de machtigste natie is op de wereld. De VS heeft er een handelsoorlog met China voor over en conflicten met Iran en Noord Korea. En, wie gaat Europa leiden? Ook daar competitie tussen partijen en hun voornaamste kandidaten. Het lijkt erop, dat daar waar mensen leven er ook concurrentie en competitie is: wie is de grootste, wie is de beste, wie is de voornaamste, wie is de machtigste en daardoor de invloedrijkste. Die vragen spelen zelfs een rol bij de 12 leerlingen, die Jezus rond zich verzameld heeft. Onder hen leeft de vraag wie de voornaamste is.  Wellicht zijn concurrentie en competitie onder mensen noodzakelijk om elkaar uit te dagen, zodat talenten tot ontplooiing komen.

Van de kant van het Evangelie hoort daar echter een kanttekening bij. Aan het adres van de leerlingen zegt hij: ‘degene die de voornaamste wil zijn zal degene zijn die weet te dienen, zoals Hij zelf gekomen is om te dienen en zijn leven te geven. Het betekent, dat je best ernaar mag streven de voornaamste de beste, de grootste te zijn als je dat maar bent met de mentaliteit van de dienaar, je leven ziet in relatie tot het dienen van de ander. Dat vinden we terug in de evangelielezing van vandaag waarin Jezus zijn leerlingen, dus ook ons, voorhoudt, dat ze/we elkaar moeten liefhebben, zoals, zegt hij, ‘ik u heb liefgehad’. Dat is op de manier van de dienaar.  Het gaat hem klaarblijkelijk zeer ter harte, als kenmerk van degenen, die in hem geloven en derhalve zijn manier van leven aannemen. Hij herhaalt het nog een keer: ‘Hieruit zullen allen kunnen opmaken dat jullie mijn leerlingen bent: als jullie de liefde onder elkaar bewaart’.
Met die boodschap van oproep tot geloof en liefde trekken de Paulus met zijn metgezellen door gedeelten van het Romeinse rijk, laten we zeggen tussen Jeruzalem en Rome. In de eerste lezing keren ze terug van hun eerste reis. Ze gaan langs de geloofsgemeenschappen, die door hun toedoen zijn ontstaan, bevestigen die en geven er structuur aan door het aanstellen van leiders en gaan terug naar de plaats waarvandaan ze vertrokken waren, Antiochië, in het huidige Turkije. Daar vertellen ze uiteraard over hun lotgevallen en hoe, door hun toedoen, iedereen op de hoogte was gebracht, dat het Evangelie er was voor iedereen.De Goede Tijding van Jezus geldt nog altijd voor iedereen. Morgen, 19 mei, herhalen we het gebaar van Jezus van breken en delen tijdens zijn laatste avondmaal. Voorafgaand had hij, de meester, de voeten van zijn leerlingen gewassen, normaal de taak van de dienaar. In het breken van het brood en het delen ervan gaf hij aan hoe hij voor zijn mensen geleefd had en dat zou doorzetten ten einde toe. Vier communicantjes doen in Eys voor de eerste keer mee.
Hopelijk wordt de bedoeling van het gebaar van het breken en delen van Jezus begrepen en blijven we het herhalen in onze vieringen. We kunnen eraan beleven waartoe wij er zijn als christenen in deze wereld, geroepen als we zijn tot dienen in geloof en liefde. AR