Kerkbezoek loopt terug

By 15 augustus 2015 No Comments

Ik ben wat verdrietig gestemd. Ik las op de agenda van ons kerkbestuur ‘Kerkbezoek loopt drastisch terug, hoe verder?’
Je zou kunnen zeggen dat het een trend is. Maar, ik betreur dat wel. Allerlei oorzaken worden aangehaald voor het afnemend kerkbezoek: de welvaart en de verzadiging die er het gevolg van is; het vele dat op ons afkomt en onze aandacht vraagt, de nadruk op werk en het genieten van de vrije tijd, het accent op het individu en waar die zin in heeft, het saaie van de kerkdienst vergeleken met het flitsende leven van nu, enz. enz. Daar kan allemaal wat inzitten en misschien zijn er nog meer oorzaken aan te wijzen, maar mij lijkt dat onze wereld en wij zelf hoe langer hoe meer in onszelf  opgesloten raken. Terwijl die in zichzelf opgesloten wereld bulkt van de problemen. De Franse filosoof, Gabriël Marcel, heeft er indertijd een boek over geschreven: ‘De mens zichzelf een vraagstuk’. We kunnen zeggen: ’het is zoals het is’ en daarbinnen kan de een geluk hebben en de ander pech. Het christendom, hoe armzalig soms ook beleefd, draagt met zich de verhalen uit de Goede Tijding (Evangelie), dat God ons in Jezus Christus de hand gereikt heeft in onze problematiek. Daarop bezinnen we ons samen. Het is de reden van ons kerkbezoek. Jammer toch als we dat kwijt raken.
Pastoor Reijnen